Η γραβιέρα αιγοπρόβεια Τσιτσιρίδη είναι ένα παραδοσιακό σκληρό τυρί που παράγεται στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Σφακιά, από τον Μανούσο Τσιτσιρίδη. Είναι φτιαγμένη από μείγμα αιγείου και πρόβειου γάλακτος και ωριμάζει για τουλάχιστον 5 μήνες.
-
Γεύση:
Έχει έντονη και πλούσια γεύση, ελαφρώς πικάντικη, με νότες από τα βότανα της περιοχής προέλευσης.
-
Υφή:
Η υφή της είναι ελαστική και συνεκτική, με οπές και μέτρια σκληρότητα.
-
Χρήσεις:
Μπορεί να καταναλωθεί σκέτη, σε σαλάτες, σε διάφορα μαγειρικά πιάτα όπως σουφλέ, γκρατέν, ομελέτες, ζυμαρικά και πιάτα με κρέας.
-
Συνδυασμοί:
Ταιριάζει με λευκά και ροζέ ξηρά κρασιά με όξινο χαρακτήρα.
Παραγωγός: ΤσιτσιρίδηςΠεριοχή: Ασκύφου Σφακίων, Κρήτη.